tisdag 2 februari 2010

Fåglar och vinter!



Vintern håller i sig på våra breddgrader iallafall.Det är massor av snö och väldigt kallt,vissa dagar är det ner mot 20 minusgrader.Samtidigt är det rätt uppfriskande med en riktig vinter.Kontrasten blir ju desto större när våren kommer.
Fåglarna däremot har det inte så lätt.Vi ger dom solrosfrö talgbollar och äpplen är dom förtjusta i,speciellt koltrastarna älskar dom.
Förra helgen var det fågelräkning.Det var Ornitologiska föreningen som uppmanade folk att räkna hur många fåglar av olika arter som kom till fågelborden.När man räknat samman var det talgoxen som var vanligast.Jag visar en bild här,jag trodde först att det var en talgoxe men det är en blåmes men han kan väl få slinka med,han är ju en mes iallafall.

Jag visar också en bild på när fullmånen gick ner i lördags morse.Det är inget mästerfoto men den oranga pricken är månen.Det var mycket vackrare i verkligheten.Det är nånting magiskt med fullmåne.Människor förr i tiden trodde att man blev påverkad av månen;man talade om mångalen.Det är nog mest gammalt skrock.
En sak som däremot verkar stämma är att det föds fler barn under fullmånenätter.Jag minns att barnmorskorna som började arbeta på kvällar med fullmåne alltid sa"jaha i natt blir det många barn".Vi tyckte nog också att det ofta stämde ganska bra.Vidskepelse eller inte,det kanske är några urkrafter som härjar.Ebb och flod beror ju också på månen

Inga kommentarer: